Hipertiroidi nedir?
Özetle Hipertiroidi; Tiroit hormonlarının (T3 ve T4) kanda normal sınırlarının çok üstünde olması durumudur. Bu durum tedavi gerektirir. Bu halinde devam etmesi kalp, adale ve sinir sistemine etki eder. Hipertiroidi de tiroit bezi fazla hormon salgıladığından bunu dengelemek gerekir. En çok görülen belirtileri aşağıda listelenmiştir. Bir yada birkaçı sizde varsa en kısa zamanda uygun bir hastanenin Genel Cerrahi(hariciye) kliniğinden randevu alarak gerekeli testleri yaptırınız. Hastalık çıkması durumda tedaviyi aksatmayınız.
- Adelelerde güçsüzlük. İş yaparken çabuk yorulma, merdiven çıkarken zorlanma.
- Genellikle ellerde titreme
- Kalp çarpıntısı
- Sürekli yorgunluk hali
- Normalin üzerinde yemek yemenize rağmen kilo kaybı
- Sık sık ishal durumu
- Asabiyet
- Gözlerde rahatsızlık hissiyatı veya görme bozukluğu
- Kadınlarda adet düzensizlikleri
- Sıcağa tahammül edememe
- Aşırı terleme
- Kısırlık
Hipotiroidi Sebepleri Nelerdir?
Graves hastalığı Hipotiroidi nin en sık görülen sebeplerinden biridir. Tiroit bezi büyümüş ve fazla hormon üretmeye başlamıştır. Bu hastalık gen ve bağışıklık sistemine bağlantılı olarak meydana gelir. Bağışıklık sistemimizde olan antikorların tiroit bezine zarar vermesi ile tiroid bezi uyarılır ve normalden fazla hormon üretmeye başlar. Graves hastalığı olan bazı kişilerde dikkat çekici emarelerden biri de gözün arkasında şişlik olmasıdır. Bu şişlik sebebi ile gözler yuvasından dışarı çıkmış gibi durur.
Diğer sebepleri ise; Tiroit nodülleri, Başka hastalık tedavisi sebebi ile fazla tiroit hormonu ilacı alınması ve Tiroit bezlerinin iltihabi durumudur. İltihaplı tiroit bezi hastalığına ; Subakut tiroidit denir.
Lenfositik tiroidit yada doğum sonrası görülen tiroidit(postoartum) bu durum tiroit bezinin iltihaplı bir başka hastalığıdır. Bezin gerepinden fazla tiroit hormonu üretmesine sebep olmaktadır.
Hipotiroidi tedavisi için BURAYI tıklayarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Tedavi sonrası olabilecek sorunlar:
-Hipoparatiroidi
-Ses tellerinde zedelenme
-Ameliyat izi kalması
Hipoparatiroidi iki tipi olan bir hastalıktır. Bunlar *geçici ve *kalıcı olarak adlandırılır.
Geçici Hipoparatiroidi; Tiroit bezi alt ve üst bçlümlerde bulunan paratiroit bezlerinin ameliyat sırasında zedelenmesi sonucu oluşur. Paratiroit glandlar salgıladıkları parathormon ile kandaki kalsiyumu kontrol ederler. Zedelenme esnasında kandaki kalsiyum düşer. Buna hipokalsemi denir. Bu esnada hasta, kol ve bacaklarında karıncalanma hisseder. Ancak kalsiyum aşırı düşerse hayatı tehdit eden solunum sorununa yol açabilir. Böyle bir durumun meydana gelmemesi için daha önce hastaya damar veya ağız yolu ile kalsiyum verilir. Geçici hipokalsemi birkaç gün/hafta içinde belirtileri azalır ve geçer.
Kalıcı Hipoparatiroidi; Bazı durumlarda bütün paratiroit glandlar ameliyat sırasında çıkartılır yada fazlasıyla zarar görür. Bu durumlarda kalıcı hipoparatiroidi meydana gelir. Tedavi edilmeyen hipoparatiroidi kas kasılmalarına, konvulsiyonlara ve katarakta sebep olur. Bu sebeple hasta hayatı boyunca kalsiyum ve D vitamini alması gerekir.
Hipertiroidi de atom(radyoiyot) tedavisi de uygulanır. Bu tedavi ile ilgili bilgi için radyoiyot tedavisi bölümü ilgilenir. Basedow-Graves, Toksik Adenom, Toksik Multinodüler guatr hastalıklarının tedavisinde uygulanan bir yöntemdir.
Yorumlar
Yorum Gönder