Hipotiroidi nedir?
Tiroit bezinin yeterli seviyede çalışması için beynin hipofiz adlı bölümünden salgılanan TSH hormonu değerleri gösterir. Hipofiz bölümünden salgılanan bu madde, tiroid bezini uyararak daha fazla hormon üretmesini ve kana iletmesini sağlar. Tiroit bezi yetersiz çalıştığında, hipofizden salgılanan TSH nin kanda fazla miktarda olduğu gözlenir. Vücut için yeterli miktarda tiroit hormonu salgılanmadığı bu durumlara HİPERTİROİDİ hastalığı denir. Hipertiroidi hastalığı sebebi ile kana yeterli miktarlarda tiroid hormonu verilememesi bebeklerde vegelişim çağındaki çocuklarda büyüme geriliği ve zihinsel hasarlara yol açar. Bu hasarlar maalesef ilerleyen dönemlerde tedavi edilemez. Bu sebeple erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Özellikle bebeklerde tüm testlerin doğru ve tam olarak yapılması gereklidir. Hamilelikte tiroit hastalığı ve tedavisi için
BURAYA tıklayınız.
Erişkinlerde ise organlarda genel olarak yavaşlama ve farklı aksaklıklara sebep olan hipertiroidi hormon tedavisi ile büyük ölçüde tedavi edilebilir.
Hipertiroidi sebepleri nelerdir?
İlk sebeplerinden biri vücudun antikorlarının tiroit bezine saldırması ve tahrip etmesidir. Tiroit bezinin bir sebeple tamamının yada büyük bölümünün ameliyat ile çıkartılmasıdır. Zehirli guatr tedavisinden sonra diyette iyot alımının yetersiz kalması veya tiroid bezinin olmaması yada doğuştan bozuk bir yapıda olmasıdır.
Hipertiroidi belirtileri nelerdir?
Bebek ve çocuklarda en önemli belirtisi gelişim geriliğidir. Yetişkinlerde ise aşağıdaki belirtiler genellikle görülmektedir.
- Yorgunluk
- Uyuşukluk
- Halsizlik
- Baş ağrısı
- Üşüme
- Deride döküntü
- Kilo alma
- Saç ve diğer kıllarda dökülme
- Kadınlarda adet düzensizliği
- Tırnaklarda kolay kırılma
- Kabızlık
- Eklem ve adele ağrıları
- Unutkanlık
- El ve ayaklarda karıncalanma
- Yüz, kol ve bacaklarda şişlik
- Ruhsal dengesizlik
Vaktinde teşhis ve tedavi ile genellikle sonuç olumludur. Fakat tedavisi yapılmayan yada yarım bırakılan hastalarda (özellikle yaşlılarda) koma görülebilir.
Hipotiroidi, dokusal düzeyde hormon yetersizliği ortaya çıkan bir hastalık olmakla birlikte Primer Hipotiroidi denlen tiroit hormonunun etkisizliği sebebi ile doğrudan ilişkili bir hastalıktır. Primer Hipotiroidi teşhisi kandaki TSH düzeyine göre belirlenir. TSH değerleri kaç olmalıdır sorusuna aşağıdaki tablo cevap olabilir.
- TSH 0.5 - 4 mIU/L normaldir. (Hamilelik dışında)
- TSH >4 mIU/L T3, T4 normal ise ; subklinik hipotiroidi
- TSH >10 mIU/L T3 veya T4 düşük ise ; hipotiroidi
- TSH >10 mIU/L T3, T4 düşük ve organ yetersizliği de var ise ; miksödem koma durumudur.
Hastalık tedavisi kişiye özeldir, uygulanan dozlar değişiklik gösterir. Hastanın yaşı, cinsiyeti, hastalığın geçmişi ve türü ile bağlantılıdır.
Diğer türleri : Sekonder Hipotiroidi - Tersiyer Hipotiroidi - Primer Hipotiroidi dir.
Bu hastalık çok ciddi bir hastalıktır ve en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Hastalığa karşı bilinçli olmak ve özellikle 35 yaş üstü kadın ve erkekler en az 5 yılda bir TSH ölçümü yaptırmalıdır. Gebelerde yada yakın zamanda gebe kalmayı planlayanlar risk faktörü varsa TSH ölçümü muhakkak yapılmalıdır. Risk faktörü yoksa dahi Hamilelerde (bebek yapmayı düşünen kadınlarda) en az 1 kez TSH ölçümü yaptırmalıdır. Herhangi bir hastalık mevcut ise uygun tedavi yapılmalıdır.
Hipertiroidi nasıl tedavi edilir?
Hastalar Tiroksin(T4) hormonu verilerek tedavi edilir(geçici hipotiroidizm vakaları hariç) T4 homonunun hayat boyu alınacağı bilinmelidir. T4 hormonu Tiroit bezinin üretemediği hormonun eksikliğini gidermek için hastaya verilir. Bu tedavinin kontrolleri ve testleri en geç yılda bir yapılmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder