Tiroit Nedir? Tiroit Belirtileri Nedir? Tiroit Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroit Nedir?

Tiroit bezi, Adem Elması denilen kıkırdağın altında yerleşmiş vücudun enerjiyi en iyi şekilde kullanmasına ve depolamasıyla ilişkili olan triodotironin (T3) ve  tiroksin (T4) denilen iki adet hormon üretmektedir. Bu vücudun enerjiyi kullanması ve depolaması işine ‘metabolizma’ da denilebilir. Tiroid Bezinin yavaş yalışması yada doğru çalışmaması hastalıktır. Eğer Tiroit Beziniz sağlıklı çalışmıyorsa hormon dengeniz
bozulur ve hormonlarımız da tüm bedenimizi etkiler.


Tiroit Bezinin Az Çalışması (Hipotiroidi)

Az çalışan bir tiroit, tiroit bezlerinizin yeterli hormon salgılamadığı anlamına gelir. Beynin Hipofiz adı verilen bölümünden salgılanan TSH hormonu ile tiroid bezini uyararak hormon üretilmesini sağlar. Tiroit bezi yeterince çalışmıyorsa vücut dokuları için yeterli hormon sağlanamaz. Yorgunluk, depresyon, kabızlık, adet düzensizliği, kilo artışı, cilt kuruluğu ve saç dökülmesi gibi çeşitli belirtileri olabilir. Bunların dışında belirgin bir işaret olmadan (yada başka hastalıklara yorularak) bu hastalıkla yıllarca yaşayan insanlara da rastlanılmıştır. Ailenizde varsa ve sağlıklı beslenmiyorsanız aralıklı olarak test yaptırmanız yararınıza olur.Bebeklerde ve gelişim çağındaki çocuklarda görülen hipotiroidi, büyüme ve gelişmede geriliğe sebep olur. En önemli etkisi ise zeka geriliği olup, gecikmiş tedavi ile tedavi edilemeyebilir. Erişkinde ise organizmadaki olaylarda genel bir yavaşlama söz konusudur. Ancak, erişkindeki belirtiler, tiroid hormonu tedavisi ile büyük oranda düzelir.



Tiroit Bezinin Fazla Çalışması (Hipertroidi)

Tiroit bezinin olması gerekenden fazla çalışması ve vücuda fazla hormon üretmesidir. Artmış tiroid hormonlarının tüm organlara olduğu gibi sinir sistemine de zararı vardır. Bu sebeple hipertiroidi hastaları aşırı sinirli, aşırı heyecanlı ve duygusal bir yapıları vardır. Sinir sistemini dolayısı ile ruh sağlığınızı tahrip eder. Unutkanlık ve konsantrasyon eksikliğine sebep olur. Yaşlı yada genç huysuz ve huzursuz kişiler mutlaka bu hastalıktan şüphelenmeli ve test yaptırmalıdırlar. Diğer belirtileri ise saç ve tırnaklarda hatta ciltte değişiklikler.
Sıcaktan aşırı derecede rahatsız olmak. Kalp çarpıntıları, terleme ve titremedir. Ayrıca bu hastaların güçten kuvvetten düşme şikayetlerinden yakınır. Göz kapağı şikayetleri ve gözlerde öne doğru fırmalama da şikayetler arasındadır. Bazı belirtiler her tülü tiroit hastalığında görülebilmektedir.




Guatr(tiroit bezinin büyümesi)

Guatr hastalığı; tiroit bezinin düzenli yada düzensiz büyümesi veya nodül şeklinde bezelerin oluşması olayıdır. Bez büyüdükçe boyna tek yada çift taraflı baskı oluşturur. İlk akla gelen guatr sebepleri; İyot eksikliği, hipertirodidi (tiroit bezinin aşırı çalışıp fazla hormon üretmesi), hipotiroidi ( tiroit bezinin eksik hormon üretmesi sonucu bezin daha çok hormon üretebilmek için büyüme tepkisi vermesi), içinde bulunan nodüllerin sebep olması ile büyüme, tiroit kisti sebebi ile büyüme, iltihaptır.
Çoğu guatr ciddi bir belirti göstermeden de oluşabilir. Büyük ve nodül oluşmuş guatrlar boğazda baskıya sebep olduğu için ağrı yada yutkunma şikayetleri ile fark edilir.

Tiroit İçin Hangi Bölümden Randevu Alınmalıdır?

Teşhis ve tedavi için Hastanelerden GENEL CERRAHİ (Hariciye) bölümünden randevu alıp muayene olmak gerekmektedir. Daha sonra uzman doktorun yönlendirmesi ile tehşis için kanda tiroid hormonu seviyesi, ultrasonografi, sintigrafi veya iğne ile örnek alınması gibi yöntemler kullanılabilir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tiroit için hangi doktora gidilir? Tiroit belirtileri nedir? Tiroit nedir?

Tiroit için randevu nasıl alınır? Tiroit için nereden randevu alınır?

Tiroit ilacının yan etkileri nelerdir? Yeni tiroid ilacının yan etkileri. Tiroit ilacı yasaklandı! Levothyrox yasaklandı!