Tiroit Nedir? Tiroit nasıl tedavi edilir? Tiroit belirtileri nelerdir? Tiroit bezi ne işe yarar? Tiroit hormon tedavisi ve ameliyat?

Bu yazımızda size Tiroit nedir? Nasıl bir hastalıktır? Troid hastalığının belirtileri nedir? tiroit hastalığı nasıl tedavi edilir? Hangi durumlar tiroit hastalığını meydana getirir? Sorularına cevap aramaya çalışacağız. Aşağıda yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan bilgilerin size ışık olmasını diliyoruz. Aşağıdaki gibi belirtileriniz varsa Troid hastalığından şüphelenebilir siniz. Fakat bu belirtilerin bir yada birkaçının sizde olması hemen Tiroit hastası olduğunuz anlamına gelmiyor.



Lütfen bu konuda bir uzmana görünmeden herhangi bir tavsiye ile ilaç kullanmayınız! Veya yine kulaktan dolma bilgiler ile beslenme düzeninizi değiştirmeyiniz. Bunlar belki de sizde olmayan bir hastalığın meydana gelmesine sebep olabilir. Bu yazımız bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir işarete dikkatinizi çekmek ve bir uzmana görünmeniz gerektiğini belirtmek içindir. Hatta bazen bir değil birkaç uzmana görünmeniz gerekebilir. Zira bazı testler yanlış çıkabiliyor yada yanlış yorumlanabiliyor. Lütfen dikkatlice okuyunuz ve çıkardığınız sonuca göre de bir uzmana görününüz. Yazımızı okuduğunuz için teşekkürler. İnşallah faydalı olabilmişizdir.


ÖNEMLİ :

Troit bezi dediğimiz organın görevi basitçe HORMON ÜRETMEKtir.  Bu hormonların adı T3 (Triiyodotironin) ve T4 (Tiroksin) hormonlarıdır. Bu hormonların hemel maddesi İyottur. Tiroit bezi de İyot atomlarını kullanarak bu hormonları üretir. Bu hormonlar çok önemlidir. Bütün vücudumuzda olan her bir hücrenin fonksiyonlarını düzenlemektedir. Yani Tiroid bezinin sağlıklı olması tüm vücudumuzun sağlıklı olması demektir. Bu sebeple az yada çok çalışması tüm bedenimizin dengesini bozar. Beyinde bulunan Hipotalamus bölümü TRH hormonu salgılayarak Hipofiz bezini etkiler. Hipofiz bezi de TSH salgılamaya başlar ve bu sayede Tiroit bezine ulaşan sinyaller de T3 ve T4 salgılanmasını sağlar. Daha çok T4 salgılar çünkü T4 hormonu kandaki proteinlere bağlanmadan önce T3 e dönüşür. Kanda belirli bir seviyeye ulaşınca beyne sinyal gider ve hormon üretimi durur. İşte bu sistemin doğru çalışmaması hastalığı ortaya çıkarır. 

Tiroit Hastalığının en net belirtileri:

* Çabuk yorulmak
* Aniden sinirlenmek 
* Sıcak hava/ortam tahammülsüzlüğü
* Boğazda ağrı
* Yutkunma zorluğu
* Kimi çeşidine göre zayıflama ve kilo alamama
* Kimi çeşidine göre de kilo artışı
* Sürekli terleme hali
* Kalpte çarpıntı hissi (kalp krizi ile karıştırılabiliyor)
* Kas sisteminde zayıflama / güçsüzlük
* Kadınlarda regl(adet) düzensizliği
* Kemiklerde zayıflama ve ileriki dönemlerde kemik erimesi (özellikle kadınlar menopoz zamanında daha dikkatli olmalı)
* Sık tuvalete çıkma(bazı hastalarda ishal)
* Değişik göz rahatsızlıkları
* Bazı ses kısıklıkları da mevcut tiroitten kaynaklı olabiliyor.
* Saçlarda kuruma ve dökülme
* Ciltte kuruluk
* Soğuk hava/ortamlara tahammülsüzlük
* Tansiyonda artış
* Kolestrolde artış
* Kabızlık
* Unutkanlık / hafıza sorunları
* Sürekli bir mutsuzluk hali / melankolik durumu
* Ellerde titreme(özellikle stresli durumlarda)

Gördüğünüz gibi yukarıda bahsedilen en çok görülen tiroit belirtileri, hastalığın çeşidine göre değişken olabiliyor. Bazı zıt belirtiler bunun sebebidir. Tiroit bezinin fazla çalışması farklı, az çalışması fakrlı belirtilere sebep oluyor. Bu sebeple bu belirtilerin çoğnluğuna 
göre size bir fikir verebilir. Bazı insanlarda farklı rahatsızlıklara işaret ederken tiroit ile karıştırılabilir. Bu sebeple mutlaka bir uzmana görünmek, kan testi, ultrason yada gerekli durumlarda biopsi ile bunun netleştirilmesi gerekir. Şimdi gelelim tiroid hastalığının sebeplerine. Erken teşhis ve ihmal etmemek belki de ilaçsız bir tedavi ile size sağlıklı bir yaşam sunabilir. Her tiroid rahatsızlığı Ameliyat edilecek bir diye bir durum yok. Genellikle ilaçsız veya hafif ilaçla ameliyatsız şekilde tedavi edilebiliyor. Bunun için beslenme önerilerimizin olduğu kısma göz atmanız faydalı olabilir.

Tiroit hastalığının sebepleri:

Tiroit bezinin az çalışması durumu HİPOTİROİDİ dir. Tiroit bezinin olması gerekenden fazla çalışması ise HİPERTİROİDİ dir.

Her iki türde de yorgunluk görülürken, Tiroid beziniz az çalışıyorsa deride kuruma olurken, çok çalışan tiroitte ise terli deri vardır. Her iki tiroitte de reflekslerde yavaşlama, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık mevcutken, Hipotirodide soğuk ortama tahammülsüzlük varken Hipertiroidide tam tersi sıcak ortamlara tahammülsüzlük gözlemlenir. Her iki tiroit türünde mutsuzluk/melankolik/panikatak ve defresif bir hal olurken, Hipotiroidi de kabızlık görülür fakat Hipertiroidide ishal görülür. 

Başlıca Tiroit hastalığı sebepleri nelerdir?

Tiroitin az çalışmasının(HipoTiroidi) başlıca sebepleri:

* Ülkemizde en başta İyot yetersizliği idi. Bu sebeple 1998 yılında iyotlu sofra tuzları zorunlu hale getirilmiş ve bu durumdan dolayı hotmonel bozuluk ile tiroid hastalığının büyük kısmı oluşmadan önüne geçilmiştir.

* Kanser tedavilerinde sık kullanılan radyoterapi tedavisi
* Fazla miktarda Kalsiyum ve demir takviyeleri
* Bazı doğum kontrol haplarının yan etkileri
* Hormon tedavisi ile fazla östrojen alımı
* Özellikle Karadeniz bölgesinde görülen Karalahana, Karnabahar gibi Tiroid hormonu düşüren besinler tüketmek
* Antidepresan ilaçlarının yan etkileri
* Kolestrol ilaçlarının yan etkileri
* Yüksek tiroiti düşürme tedavisinde kullanılan radyoaktif iyot ve trioid düşürücü ilaçların fazla kullanımı

Tiroitin fazla çalışmasının(HiperTiroidi) başlıca sebepleri:

* Tiroit bezinin ilthaplanması
* Aşırı iyot alınması
* Oluşan nodüller
* Graves hastalığı
* Kadınlarda hamilelikte

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tiroit için hangi doktora gidilir? Tiroit belirtileri nedir? Tiroit nedir?

Tiroit için randevu nasıl alınır? Tiroit için nereden randevu alınır?

Tiroit ilacının yan etkileri nelerdir? Yeni tiroid ilacının yan etkileri. Tiroit ilacı yasaklandı! Levothyrox yasaklandı!