Boynumuzdaki Gizli Tehlike : Nodüler Guatr
Boynumuzun içinde bulunan tiroit bezlerinde gelişen iyi huylu tiroit nodüllerinde klasik tedavi olan cerrahi operasyonların yerine son yıllarda alternatif tedavi yöntemleri de uygulanmaya başladı.
Çoğunlukla birbirine karıştırılan tiroid nodülü ve guatr hakkında bilgiler:
Tiroit bezi boynumuzun ön tarafında olan kelebeğe benzeyen en büyük en büyük endokrin bezdir. Bu bezin her türlü büyümesine guatr denir. Bu büyüme tüm bezde olup hormonlarda değişiklik yapmazsa basit guatr olarak adlandırılır. Ancak her zaman tüm bez büyümez, tiroit bezinin içinde bezden belirgin olarak ayrılabilen ve radyolojik olarak görülebilen yapılar ortaya çıkar. İşte bu yapılara tıp dilinde nodül denilmektedir. Troid nodülü tek olabileceği gibi birden fazla sayıda da olabilir. Bu duruma da Multinodüler Guatr denir.
Oluşma sebepleri:
Guatırın en sık nedeki İYOT eksikliğidir. Bu durumda yeterli tiroit hormonu sentezini sağlayabilmek için tiroit bezinde büyüme meydana gelir. Aşırı iyot alımı da GUATR sebebi olabilir. Buna da "Sahil Guatr"denir. Doğada bulunan Guatrojenler, Lahana cinsine bağlı turpgiller ailesinden bitkilerde tespit edilmiştir. İyot alımı yeterliyse gıdalarda ve içme suyunda bulunan guatrojenlerin guatr oluşturucu etkileri çok hafif olmaktadır. Sigara da bol miktarda guatrojen madde bulundurur ve iyot eksikliği bölgelerinde guatr oluşumunu kolaylaştırır. Bir başka guatrojen grup fenollerdir. Suda bol miktarda bulunurlar. Yüksek konsantrasyonlara ulaşmaları ise çok nadirdir. Bu şekil yüksek konsantrasyonlar anne karnındaki bebeğin ve yeni doğan bebeğin gelişmesini engeller! Guatr oluşmasında en önemli etken ailesel genetik etkilerdir.
Kimlerde daha fazla görülür:
Güncelleniyor, lütfen kısa bir süre sonra tekrar bakınız...
Hangi şikayetlere ve rahatsızlıklara yok açar*
Güncelleniyor, lütfen kısa bir süre sonra tekrar bakınız...
Kansere dönüşme riski var mıdır?
Güncelleniyor, lütfen kısa bir süre sonra tekrar bakınız...
Tedavi yöntemleri nelerdir? Ameliyat gerekli midir?
Güncelleniyor, lütfen kısa bir süre sonra tekrar bakınız...
Yorumlar
Yorum Gönder