Guatr tedavisi nasıl yapılır? Guatr ile Tiroit aynı şey midir? Guatr hastalığına hangi doktor bakar?
Guatr ile ilgili bu tarz sorularınız var ise bu yazımızı okumalısınız!
Guatr nedir önce ona bakalım: Diğer adı Boğazlak olan hastalıktır. Bu hastalığın en basit tanımı; boyundaki kalkan bezinin aşırı şekilde büyümesi şeklindeki rahatsızlıktır.
Tiroit bezinizin anormal şekilde genişlemesi olarak da tarif edilebilir. Bu bez adem elmasının hemen altında olan kelebek şeklinde bir dokudur. Guatr genellikle ağrısız olması sebebiyle fark edilmeyebilir. Bu yüzden çoğu hasta da geç teşhis edilmektedir. Yılda bir kere Tiroid hormonlarınıza baktırmanızı öneririz. Bazı aşırı büyümüş Guatrlar ise öksürüğe neden olmakta ve rahatsızlık verebilmektedir. Tiroid hastaları genellikle bu tip rahatsız durumlar ile doktora gittiğinde hastalık teşhis edilmektedir. Yazımızın ilerleyen bölümünde Guatr için nereden randevu alınır değineceğiz...
Dünyada Guatr hastalığının en sık görülen nedeni diyetteki iyot eksikliğidir. Tedavi guatrın büyüklüğüne, semptomlarına ve altta yatan nedene bağlıdır. Belirgin olmayan ve sorun yaratmayan küçük guatrlar genellikle tedaviye ihtiyaç duymazlar.
Tüm guatrlar belirti ve semptomlara neden olmaz. Belirtiler ve semptomlar ortaya çıktığında şunları içerebilir:
- Boğazında sıkı bir his var
- Öksürme
- Ses kısıklığı
- Yutma zorluğu
- Zorluk nefes
- Boynunuzun dibinde, tıraş olurken veya makyaj yaparken özellikle belirgin olan gözle görülür bir şişme
Nedenleri:
Hipofiz bezi ve hipotalamus:
Tiroid beziniz iki ana hormon üretir - tiroksin (T-4) ve triiyodotironin (T-3). Bu hormonlar kan dolaşımınızda dolaşır ve metabolizmanızı düzenler. Vücudunuzun yağ ve karbonhidrat kullanma hızını korur, vücut sıcaklığınızın kontrolüne yardımcı olur, kalp atış hızınızı etkiler ve protein üretimini düzenler.
Tiroid beziniz aynı zamanda kalsitonin üretir - kanınızdaki kalsiyum miktarını düzenlemeye yardımcı olan bir hormon.
Hipofiz beziniz ve hipotalamus bu hormonların üretilme ve salınma oranını kontrol eder.

İşlem, beyninizin tabanındaki tüm sisteminiz için bir termostat görevi gören bir alan olan hipotalamus, hipofiz bezinize tiroid uyarıcı hormon (TSH) olarak bilinen bir hormon yapması için işaret ettiğinde başlar. Hipofiz beziniz - beyninizin tabanında da bulunur - kanda ne kadar tiroksin ve T-3 bulunduğuna bağlı olarak belirli miktarda TSH salgılar. Tiroid beziniz de, hipofiz bezinden aldığı TSH miktarına bağlı olarak hormon üretimini düzenler.
Guatr sahibi olmak, mutlaka tiroid bezinizin normal şekilde çalışmadığı anlamına gelmez. Büyütüldüğünde bile, tiroidiniz normal miktarda hormon üretebilir. Bununla birlikte, çok fazla veya çok az tiroksin ve T-3 de üretebilir.
Bir dizi faktör tiroid bezinizin genişlemesine neden olabilir. En yaygın olanlar arasında:
Iyot eksikliği. Tiroid hormonlarının üretimi için gerekli olan iyot, öncelikle deniz suyunda ve toprakta kıyı bölgelerinde bulunur. Gelişmekte olan dünyada, iç kesimlerde veya yüksek kotlarda yaşayan insanlar çoğu zaman iyot eksikliğine sahiptir ve tiroid daha fazla iyot elde etme çabası içinde büyüdüğünde guatr gelişebilir. İlk iyot eksikliği, lahana, brokoli ve karnabahar gibi hormon inhibe edici gıdalarda yüksek bir diyetle daha da kötüleştirilebilir.
Her ne kadar diyet iyot eksikliği, dünyanın birçok yerinde guatrların ana nedeni olsa da, iyotun sofra tuzu ve diğer yiyeceklere rutin olarak eklendiği ülkelerde durum böyle değildir.
Graves hastalığı. Guatr bazen tiroid beziniz çok fazla tiroid hormonu (hipertiroidizm) ürettiğinde ortaya çıkabilir. Graves hastalığında, bağışıklık sisteminiz tarafından üretilen antikorlar yanlışlıkla tiroid bezinize saldırarak aşırı tiroksin üretmesine neden olur. Bu aşırı uyarım tiroidin şişmesine neden olur.
Hashimoto hastalığı. Bir guatr, yetersiz bir tiroidden (hipotiroidizm) de ortaya çıkabilir. Graves hastalığı gibi Hashimoto hastalığı da otoimmün bir hastalıktır. Ancak, tiroidinizin çok fazla hormon üretmesine neden olmak yerine, Hashimoto tiroidinize zarar verir, böylece çok az üretir.
Düşük hormon seviyesini algılayan hipofiz beziniz tiroidinizi uyarmak için daha fazla TSH üretir, bu da bezin büyümesine neden olur.

Multinodüler guatr. Bu durumda, tiroidinizin her iki tarafında nodül adı verilen çok sayıda katı ya da sıvı dolu topaklar gelişerek, bezin genel olarak genişlemesine neden olur.
Soliter tiroid nodülleri. Bu durumda, tiroid bezinizin bir kısmında tek bir nodül gelişir. Çoğu nodül kanserli değildir (iyi huyludur) ve kansere yol açmaz.
Tiroid kanseri. Tiroid kanseri, iyi huylu tiroid nodüllerinden çok daha az yaygındır. Bir tiroid nodülünün biyopsisi kanserli olup olmadığını belirlemede çok hassastır.
Gebelik. Hamilelik sırasında ortaya çıkan bir hormon olan insan koryonik gonadotropini (HCG) tiroid bezinizin hafifçe büyümesine neden olabilir.
Enflamasyon. Tiroidit, tiroidde ağrı ve şişmeye neden olabilecek inflamatuar bir durumdur. Aynı zamanda fazla veya az miktarda tiroksin üretimine neden olabilir.
Risk faktörleri:
Guatrlar herkesi etkileyebilir. Doğumda bulunabilirler ve yaşam boyunca herhangi bir zamanda oluşabilirler. Guatrlar için bazı yaygın risk faktörleri şunlardır:
Diyet iyot eksikliği. İyotun yetersiz olduğu ve iyot takviyelerine erişimi olmayan bölgelerde yaşayanlar guatrların yüksek risk altındadır.
Kadın olmak. Kadınlar tiroid bozukluklarına daha yatkın oldukları için guatr geliştirmeye daha meyillidirler.
Yaşınız. Guatrlar 40 yaşından sonra daha sık görülür.
Tıbbi geçmiş. Kişisel veya aile otoimmün hastalık öyküsü riskinizi artırır.
Hamilelik ve menopoz. Tamamen net olmayan nedenlerden dolayı, tiroid problemlerinin hamilelik ve menopoz sırasında ortaya çıkması daha olasıdır.
Bazı ilaçlar Kalp ilacı amiodaron (Cordarone, Pacerone, diğerleri) ve psikiyatrik ilaç lityum (Lithobid, diğerleri) dahil olmak üzere bazı tıbbi tedaviler riskinizi artırır.
Radyasyona maruz kalma. Boynunuza veya göğsünüze radyasyon tedavisi uyguladıysanız veya nükleer bir tesiste, testte veya kazada radyasyona maruz kaldığınızda riskiniz artar.
Komplikasyonlar:
Fiziksel veya kozmetik sorunlara neden olmayan küçük guatrlar kaygı verici değildir. Ancak büyük guatrlar nefes almayı veya yutmayı zorlaştırabilir ve öksürük ve ses kısıklığına neden olabilir.
Hipotiroidizm veya hipertiroidizm gibi diğer koşullardan kaynaklanan guatrlar, yorgunluk ve kilo alımından istenmeyen kilo kaybına, sinirlilik ve sorun uyumaya kadar değişen bir dizi semptomla ilişkilendirilebilir.
Guatr randevusu almak için:
Öncelikle Genel Cerrahi bölümünden randevu alıyorsunuz. Genel Cerrahi muayene ettikten sonra gerekirse sizi bir Endokronoloji uzmanına yönlendirebiliyor. Siz direkt olarak Endokronoloji bölümünden randevu alamıyorsunuz çünkü uzmanlık isteyen bir bölüm olduğundan doktorunuzun sizi yönlendirmesi gerekiyor.

Hemen üzülmeyin çoğu Guatr yada Tiroit bezi hastalıkları diyetle kontrol altına alınabilmektedir. Genellikle ameliyata gerek duyulmaz. Ancak bu konuda bir şüpheniz var ise en kısa sürede bir uzmana görünmeniz iyi olur. Daha sonra doktorunuzun size önerdiği bazı beslenme tavsiyelerine uymalısınız. Sigara içiyorsanız bırakmanız en azından en minimum seviyede azaltmanız bu hastalıkta size yardım edecektir. Belli aralıklarda kontrol muayenelerinizi olmanız ve stressiz bir hayat için çalışmanız hastalığınıza ilaçlardan daha fazla iyi gelecektir. Şimdiden tüm hastalara geçmiş olsun dileklerimizle Allahtan acil şifalar dileriz. Bu yazımızın faydalı olduğunu düşünüyorsanız belki hasta olduğunun bile farkında olmayan diğer insanların da faydalanması için paylaşmanızı rica ederiz.
Yorumlar
Yorum Gönder