Tiroit Bezi Kanseri - Kanserli Tiroit Hücresi - Tiroid Kanseri Tedavisi

Tiroit Bezi Kanseri - Kanserli Tiroit Hücresi - Tiroid Kanseri Tedavisi

Tiroit Kanseri Genel Bakış:

Tiroit kanseri, boynunuzun dibinde, Adem elmasının hemen altında bulunan kelebek şeklinde bir bez olan tiroit hücrelerinde meydana gelir. Tiroidiniz kalp atış hızınızı, kan basıncınızı, vücut ısınızı ve kilonuzu düzenleyen hormonlar üretir. Yani vücudunuzun en önemli hormonlarından biridir.


Her ne kadar tiroit kanseri Türkiye'de yaygın olmasa da, oranlar artmaktadır. Doktorlar bunun yeni teknolojinin geçmişte bulunamayan küçük tiroid kanserlerini bulmalarına izin verdiği için olduğunu düşünüyor.

Çoğu tiroid kanseri vakası erken teşhis ve doğru tedavi ile tedavi edilebilir.

Belirtiler:

Tiroit kanseri tipik olarak hastalığın erken döneminde herhangi bir belirti veya semptomlara neden olmayabilir. Tiroit kanserli kitle büyüdükçe, şunlara neden olabilir:
  • Boynunuzdaki deriden hissedilen bir yumru
  • Artan ses kısıklığı da dahil olmak üzere sesinizdeki değişiklikler
  • Yutma zorluğu
  • Boynunuz ve boğazınızdaki ağrı
  • Boynunuzdaki şişmiş lenf bezleri

Ne zaman doktora görünmeli?Bu belirti veya semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, doktorunuzla randevu alın. Tiroit kanseri yaygın değildir, bu nedenle doktorunuz önce belirti ve semptomlarınızın diğer nedenlerini araştırabilir.


Nedenler:Tiroit kanserine kesin olarak neyin neden olduğu belli değildir. Tiroid kanseri, tiroidinizdeki hücreler genetik değişikliklere (mutasyonlar) maruz kaldığında ortaya çıkar. Mutasyonlar hücrelerin hızla büyümesini ve çoğalmasını sağlar. Hücreler ayrıca normal hücrelerde olduğu gibi ölme yeteneğini de kaybedebilir. Biriken anormal tiroid hücreleri bir tümör oluşturur. Anormal hücreler yakındaki dokuları istila edebilir ve tüm vücuda yayılabilir.



Tiroid kanseri çeşitleri:Sahip olduğunuz tiroit kanseri tipi tedavi ve prognozu belirler. Tiroit kanseri türleri şunlardır:

Papiller tiroit kanseri. En sık görülen tiroid kanseri olan papiller tiroid kanseri, tiroid hormonları üreten ve depolayan foliküler hücrelerden kaynaklanmaktadır. Papiller tiroit kanseri her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık 30 ila 50 yaş arasındaki insanları etkiler.

Foliküler tiroit kanseri: Foliküler tiroit kanseri ayrıca tiroidin foliküler hücrelerinden de kaynaklanmaktadır. Genellikle 50 yaşından büyük insanları etkiler. Hurthle hücre kanseri nadir ve potansiyel olarak daha agresif bir foliküler tiroid kanseri türüdür.

Medüller tiroit kanseri: Medüller tiroit kanseri, kalsitonin hormonu üreten ve C hücresi adı verilen tiroid hücrelerinde başlar. Kanda kalsitonin seviyelerinin yükselmesi, çok erken bir aşamada medüller tiroid kanserini gösterebilir. Bazı genetik sendromlar, bu genetik bağın nadir olmasına rağmen, medüller tiroid kanseri riskini arttırmaktadır.

Anaplastik tiroit kanseri: Anaplastik tiroit kanseri, tedavisi zor olan nadir ve hızla gelişen bir kanserdir. Anaplastik tiroit kanseri tipik olarak, 60 yaş ve üstü yetişkinlerde ortaya çıkar.

Tiroit lenfoması: Tiroid lenfoması tiroidin immün sistem hücrelerinde başlayan ve çok hızlı gelişen nadir bir tiroit kanseri türüdür. Tiroid lenfoması tipik olarak yaşlı erişkinlerde görülür.

Risk faktörleri:
Tiroit kanseri riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

Kadın cinsiyeti. Tiroid kanseri kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.

Yüksek düzeyde radyasyona maruz kalma. Yüksek düzeyde radyasyona maruz kalmanın örnekleri, başa ve boyuna radyasyon tedavileri ve nükleer santral kazaları veya silah testleri gibi kaynaklardan gelen serpinti içerir.

Bazı kalıtsal genetik sendromlar. Tiroit kanseri riskini artıran genetik sendromlar ailesel medüller tiroid kanseri ve multipler endokrin neoplazidir.


Komplikasyonlar:
Geri gelen tiroit kanseri: Tedaviye rağmen, tiroit kanseri çıkarılmış olsa bile tiroid kanseri geri dönebilir. Bu, mikroskopik kanser hücreleri çıkarılmadan önce tiroidin dışına yayılırsa meydana gelebilir.

Tiroid kanseri nüks edebilir:
  • Boyunda lenf bezleri
  • Ameliyat sırasında küçük tiroid dokusu parçaları kalıyor
  • Vücudun diğer alanları
Tekrarlayan tiroit kanseri tedavi edilebilir. Doktorunuz, tiroit kanseri nüks belirtileri olup olmadığını kontrol etmek için periyodik kan testleri veya tiroit taraması önerebilir.

Önleme:
Doktorlar çoğu tiroit kanseri vakasına neyin yol açtığından emin değiller, bu nedenle ortalama hastalık riski olan kişilerde tiroit kanserini önlemenin yolu maalesef yok.

Risk yüksek olan kişilerin önlenmesi:
Kalıtsal gen mutasyonu olan ve medüller tiroit kanseri riskini artıran yetişkinlere ve çocuklara, kanseri (profilaktik tiroidektomi) önlemek için genellikle tiroid ameliyatı yapılması önerilmektedir. Seçeneklerinizi, tiroit kanseri riskinizi ve tedavi seçeneklerinizi açıklayabilen bir genetik danışmanla tartışın.

Nükleer santrallere yakın insanlar için önleme:
Nükleer santralde meydana gelen bir kazadan kaynaklanan hatalar, yakınlarda yaşayan insanlarda tiroid sorunlarına neden olabilir. 10 km'lik bir nükleer santral içinde yaşıyorsanız, radyasyonun tiroid üzerindeki etkilerini engelleyen bir ilaç (potasyum iyodür) almaya hak kazanabilirsiniz. Acil bir durum ortaya çıkarsa, siz ve aileniz tiroit problemlerini önlemeye yardımcı olmak için potasyum iyodür tabletleri alabilirler. Daha fazla bilgi için şehrinizde yerel acil durum yönetim departmanına başvurunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tiroit için hangi doktora gidilir? Tiroit belirtileri nedir? Tiroit nedir?

Tiroit için randevu nasıl alınır? Tiroit için nereden randevu alınır?

Tiroit ilacının yan etkileri nelerdir? Yeni tiroid ilacının yan etkileri. Tiroit ilacı yasaklandı! Levothyrox yasaklandı!