Önemli: Öncelikle burada bahsi geçen kısımlar tedaviye yardımcı olacak şeylerdir. Sağlığınız için bir uzmana başvurmadan bu yada başka bir yerden bilgi edinip kendinize uygulamayınız.
TEŞHİS:
Genel olarak, doktorunuz, kendinizi yorgun hissetmek, kuru cilde, kabızlığa ve kilo almaya, ya da daha önce tiroid problemleri veya guatr geçirmişseniz, bir tiroid testi yapabilir. TEDAVİ BÖLÜMÜ yazımızın ilerleyen kısımlarındadır.
KAN TESTLERİ:
Hipotiroidizm teşhisi semptomlarınıza ve TSH seviyesini ve bazen de tiroid hormonu tiroksin seviyesini ölçen kan testi sonuçlarına dayanır. Düşük bir tiroksin seviyesi ve yüksek bir TSH seviyesi, düşük aktif bir tiroid olduğunu gösterir. Bunun nedeni, hipofizinizin, tiroid bezinizi daha fazla tiroid hormonu üretmeye teşvik etmek amacıyla daha fazla TSH üretmesidir.
Doktorlar tiroid bozukluklarını geçmişte olduğundan çok daha erken teşhis edebilirler - genellikle semptomlar yaşamadan önce. TSH testi en iyi tarama testi olduğundan doktorunuz önce TSH'yi kontrol edecek ve gerekirse bir tiroid hormon testi yapacaktır.
TSH testleri de hipotiroidizmin tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Hem başlangıçta hem de zaman içinde doktorunuzun doğru ilaç dozajını belirlemesine yardımcı olur.
Ek olarak, TSH testleri subklinik hipotiroidizm denilen bir durumun teşhisine yardımcı olmak için kullanılır, bu genellikle dış belirtilere veya semptomlara neden olmaz. Bu durumda, normal kan seviyelerinde triiodotironin ve tiroksin vardır, ancak normal TSH seviyelerinden daha yüksektir.
Tiroid problemleri için kan testlerini etkileyebilecek bazı faktörler vardır. Birincisi, heparin denilen kan inceltici ilaçtır. Bir diğeri ise biyotin, tek başına bir destek olarak veya bir multivitamin parçası olarak alınan bir vitamindir. Kan tahlilleri yaptırmadan önce doktorunuza aldığınız ilaçlar veya takviyeler hakkında bilgi verin.
Bu belirtilerden en az birkaçı varsa bir uzmana görünmenizde yarar var. Tiroit hormonu yükseklik yada düşüklüğüne göre sayılan belirtiler görülmektedir. Uygun tedavi ve sizin yapacağınız tedaviyi destekleyici şeyler de bundan sonra başlıyor.
TEDAVİ:
Hipotiroidizmin standart tedavisi günlük olarak sentetik tiroid hormonu levothyroxine (Levo-T, Synthroid, diğerleri) kullanımını içerir. Bu oral ilaç, hipotiroidizmin belirti ve semptomlarını tersine çevirerek yeterli hormon seviyelerini geri kazandırır. Tedaviye başladıktan hemen sonra kendini daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. İlaç, hastalığın neden olduğu kolesterol seviyesini kademeli olarak düşürür ve herhangi bir kilo alımını tersine çevirebilir. Levotiroksin ile tedavi muhtemelen ömür boyu sürecektir, ancak ihtiyacınız olan doz değişebileceğinden doktorunuzun her yıl TSH seviyenizi kontrol etmesi muhtemeldir.

Uygun dozajın belirlenmesi zaman alabilir.
Başlangıçta doğru levotiroksin dozu belirlemek için doktorunuz genellikle TSH seviyenizi altı ila sekiz hafta sonra kontrol eder. Bundan sonra, kan seviyeleri genellikle altı ay sonra kontrol edilir. Aşırı miktarda hormon, aşağıdaki gibi yan etkilere neden olabilir:
- İştah artışı
- Uykusuzluk hastalığı
- Kalp çarpıntısı
- Sakatlık
Koroner arter hastalığı veya ciddi hipotiroidizm varsa, doktorunuz daha az miktarda ilaçla tedaviye başlayabilir ve dozu kademeli olarak arttırabilir. Progresif hormon değişimi, kalbinizin metabolizmadaki artışa uyum sağlamasına izin verir.
Levotiroksin, uygun dozda kullanıldığında neredeyse hiçbir yan etkiye neden olmaz ve nispeten ucuzdur. Marka değiştirirseniz, hala doğru dozu aldığınızdan emin olmak için doktorunuza bildirin.
Ayrıca, dozları atlamayın veya ilacı almayı bırakmayın, çünkü kendinizi daha iyi hissediyorsunuzdur. Bunu yaparsanız, hipotiroidi belirtileri yavaş yavaş geri döner.
Levotiroksinin uygun şekilde emilimi
Bazı ilaçlar, takviyeler ve hatta bazı yiyecekler levotiroksini emme kabiliyetinizi etkileyebilir. Çok miktarda soya ürünü veya yüksek lifli bir diyet yiyorsanız veya aşağıdaki gibi diğer ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzla konuşun:
Demir takviyeleri veya demir içeren multivitaminler
Bazı antasitlerde bulunan alüminyum hidroksit
Kalsiyum takviyeleri
Levothyroxine her gün aynı saatte aç karnına alınır. İdeal olarak, sabahları hormonu alırsınız ve yemekten veya başka ilaçlar almadan önce bir saat beklersiniz. Yatmadan önce alırsanız, son yemeğiniz veya atıştırmanızdan dört saat sonra bekleyin. Eğer bir doz levothyroxine özlüyorsanız, ertesi gün iki hap alın.
Subklinik hipotiroidi:
Subklinik hipotiroidizm varsa, tedavinizi doktorunuzla görüşün. TSH'de nispeten hafif bir artış için, muhtemelen tiroid hormon terapisinden yararlanamayacaksınız ve tedavi bile zararlı olabilir. Öte yandan, daha yüksek bir TSH düzeyi için, tiroid hormonları kolesterol seviyenizi, kalbinizin pompalama yeteneğini ve enerji seviyenizi artırabilir.
Alternatif tıp
Çoğu doktor sentetik tiroksin önermesine rağmen, domuzların tiroid bezlerinden türetilen tiroid hormonu içeren doğal özler mevcuttur. Bu ürünler hem tiroksin hem de triiyodotironin içerir. Sentetik tiroid ilaçları yalnızca tiroksin içerir ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu triiyodotironin, tiroksinden elde edilir.
Ekstraktlar sadece reçete ile alınabilir ve doğal gıda mağazalarında satılan salgı bezleriyle karıştırılmamalıdır. Bu ürünler, Gıda ve İlaç İdaresi tarafından düzenlenmez ve etkililikleri ve saflıkları garanti edilmez.
Muhtemelen aile hekiminizi veya bir pratisyen hekim ile görüşerek başlayacaksınız. Bazı durumlarda, vücudun hormon salgılayan bezlerinde (endokrinolog) uzmanlaşmış bir doktora yönlendirilebilirsiniz. Hipotiroidizm olan bebeklerin tedavi için bir pediatri endokrinolojistine derhal yönlendirilmeleri gerekir. Çocuklar veya gençler, levotiroksinin başlatılması veya hormonun uygun şekilde dozajlanması konusunda herhangi bir belirsizlik varsa, bir pediatrik endokrinolog görmek zorundadır.
Randevu öncesi ve sorası neler yapılabilir?
Randevu öncesi kısıtlamaların farkında olun. Randevu alırken, önceden yapmanız gereken herhangi bir şey olup olmadığını sorduğunuzdan emin olun.
Randevuyu ayarlamanızın sebebi ile ilgisi olmayanlar da dahil olmak üzere , yaşadığınız herhangi bir semptomu yazın .
Önemli stresler veya son yaşam değişiklikleri de dahil olmak üzere önemli kişisel bilgileri not edin .
Aldığınız tüm ilaçların, vitaminlerin veya takviyelerin bir listesini yapın .
Mümkünse bir aile üyesini veya arkadaşınızı yanınıza alın . Size eşlik eden biri, kaçırdığınız veya unuttuğunuz bir şeyi hatırlayabilir.
Doktorunuza sormak için sorular yazın .
Bir soru listesi hazırlamak, doktorunuzla geçirdiğiniz zamandan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Hipotiroidizm için sorulması gereken bazı temel sorular şunlardır:
- Belirtilerimin en olası nedeni nedir?
- Hangi testlere ihtiyacım var?
- Durumum geçici mi yoksa uzun ömürlü mü?
- Hangi tedavileri vardır ve hangilerini tavsiye edersiniz?
- Bu diğer sağlık koşullarım var. Onları birlikte nasıl en iyi şekilde yönetebilirim?
- Uymam gereken kısıtlamalar var mı?
- Bir uzman görmeli miyim?
- Reçete ettiğiniz ilaca genel bir alternatif var mı?
- Yanımda alabileceğim broşür veya basılı materyal var mı? Hangi web sitelerini öneriyorsun?
- Başka bir sorunuz varsa sormakta tereddüt etmeyin.
Doktorunuzdan ne beklenir?
Doktorunuz size aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç soru sorma eğilimindedir:
- Belirtileri yaşamaya ne zaman başladınız?
- Belirtileriniz sürekli mi oldu yoksa zaman zaman mı oldu?
- Belirtileriniz ne kadar şiddetli?
- Bir şey varsa, belirtilerinizi iyileştirecek gibi görünen ne?
- Ne, belirtilerinizi kötüleştirecek bir şey varsa?
- Ailede tiroid hastalığı öyküsü var mı?
Yorumlar
Yorum Gönder