◆Kimler Test Edilmeli?
Tiroid problemi belirtileri olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza test edilip edilmeyeceğini sorun. Belirtileri veya risk faktörleri olan kişilerin daha sık testlere ihtiyacı olabilir. Hipotiroidizm 60 yaş üstü kadınları daha sık etkiler. Hipertiroidizm kadınlarda daha sık görülür. Bir aile öyküsü, her iki hastalık riskini de arttırır.
◆Tiroid Boyun Kontrolü
Aynaya dikkatlice bakmak, doktorun dikkatini gerektiren genişletilmiş bir tiroidin yerini tespit etmenize yardımcı olabilir. Başınızı geriye doğru eğin, bir bardak su alın ve yuttuğunuzda, boynunuzu Adem elmasının altında ve köprücük kemiğinin üstünde inceleyin. Çıkıntılara veya çıkıntılara bakın, ardından işlemi birkaç kez tekrarlayın. Bir şişkinlik veya şişlik görürseniz derhal doktora görünün.
◆Tiroid Hastalıklarını Teşhis Etmek
Doktorunuz tiroid hastalığından şüpheleniyorsa, bir kan testi cevap vermenize yardımcı olabilir. Bu test, tiroid bezinin çalışmasını düzenleyen bir tür ana hormon olan tiroid uyarıcı hormonun (TSH) seviyesini ölçer. TSH yüksekse, bu genellikle tiroid fonksiyonunuzun çok düşük olduğu anlamına gelir (hipotiroidi). TSH düşükse, genel olarak tiroid aşırı aktif demektir (hipertiroid). Doktorunuz kanınızdaki diğer tiroid hormonlarının seviyelerini de kontrol edebilir. Bazı durumlarda, görüntüleme çalışmaları kullanılır ve tiroid anormalliklerini değerlendirmek için biyopsiler alınır.
◆Hashimoto Hastalığı
Hipotiroidizmin en sık nedeni Hashimoto hastalığıdır. Bu, vücudun tiroid bezine saldırdığı otoimmün bir hastalıktır. Sonuç, tiroidin zarar görmesi ve yeterli hormon üretmemesidir. Hashimoto hastalığı ailelerde kaçma eğilimindedir.
◆Hipotiroidizmin Diğer Nedenleri
Bazı durumlarda, hipotiroidi, beynin tabanında bulunan hipofiz bezindeki bir problemden kaynaklanır. Bu bez, tiroidin işini yapmasını söyleyen tiroid uyarıcı hormon (TSH) üretir. Hipofiz beziniz yeterince TSH üretmezse, tiroid hormon seviyeleri düşecektir. Hipotiroidizmin diğer nedenleri arasında tiroidin geçici iltihabı veya tiroid fonksiyonlarını etkileyen ilaçlar bulunur.
◆Graves Hastalığı
Hipertiroidizmin en sık nedeni Graves hastalığıdır. Bu, tiroid bezine saldıran ve yüksek seviyelerde tiroid hormonlarının salınımını tetikleyen otoimmün bir hastalıktır. Graves hastalığının işaretlerinden biri gözlerin arkasında gözle görülür ve rahatsız edici bir şişliktir.
◆Hipertiroidizmin Diğer Nedenleri
Hipertiroidi de tiroid nodüllerinden kaynaklanabilir. Bunlar, tiroid içinde gelişen ve bazen de tiroid hormonları üretmeye başlayan topaklardır. Büyük topaklar göze çarpan bir guatr yaratabilir. Ultrason ile daha küçük topaklar tespit edilebilir. Bir tiroid alımı ve taraması, topağın çok fazla tiroid hormonu üretip üretmediğini söyleyebilir.
◆Tiroid Bozukluğu Komplikasyonları
Tedavi edilmediğinde, hipotiroidi kolesterol seviyelerini yükseltir ve felç veya kalp krizi geçirme olasılığınızı arttırır. Ağır vakalarda, çok düşük seviyelerde tiroid hormonları, vücut sıcaklığındaki bilinç kaybına ve hayati tehlike arz eden bir düşüşe neden olabilir. Tedavi edilmemiş hipertiroidizm ciddi kalp problemlerine ve kırılgan kemiklere neden olabilir.
◆Hipotiroidizm Tedavisi
Hipotiroidi teşhisi konulursa, doktorunuz büyük olasılıkla bir hap şeklinde tiroid hormonları yazacaktır. Bu genellikle birkaç hafta içinde gözle görülür iyileşmelere yol açar. Uzun süreli tedavi daha fazla enerji, daha düşük kolesterol seviyesi ve kademeli kilo kaybı ile sonuçlanabilir. Hipotiroidizm olan çoğu kişinin yaşamı boyunca tiroid hormonları alması gerekir.
◆Hipertiroidi Tedavisi
Yetişkinlerin tedavisinde en yaygın seçenek, 6 ila 18 hafta boyunca tiroid bezini tahrip eden radyoaktif iyottur. Bezi yok edildikten veya ameliyatla alındıktan sonra, çoğu hasta tiroid hormonlarını hap şeklinde almaya başlamalıdır. Hipertiroidizm için bir başka yaygın tedavi, tiroid tarafından üretilen hormon miktarını düşürmeyi amaçlayan antitroid ilacıdır. Durum sonunda uzağa gidebilir, ancak birçok kişinin uzun süre ilaç tedavisi alması gerekir. Hızlı nabız ve titreme gibi semptomları azaltmak için başka ilaçlar da verilebilir.
◆Tiroid Hastalıkları Cerrahisi
Tiroid bezinin çıkarılması hipertiroidizmi tedavi edebilir, ancak işlem yalnızca antitroid ilaçları işe yaramazsa veya büyük guatr varsa önerilir. Tiroid nodülü olan hastalarda da cerrahi tavsiye edilebilir. Tiroid çıkarıldıktan sonra çoğu hasta, hipotiroidizm gelişimini önlemek için günlük tiroid hormon takviyesi gerektirir.
◆Tiroid Kanseri Nedir?
Tiroid kanseri nadirdir ve en ölümcül arasındadır. Başlıca belirti boyundaki şişlik veya şişliktir ve tiroid nodüllerinin sadece% 5'i kanserlidir. Tiroid kanseri teşhisi konduğunda, en sık ameliyat ve ardından radyoaktif iyot tedavisi veya bazı durumlarda dış radyasyon tedavisi uygulanır.
Yorumlar
Yorum Gönder