Araç Bakımı Nasıl Yapılmalı? [1. Bölüm]

Araç Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Kışa hazırlıksız yakalanmamak için aracınızı iyi kontrolden geçirin. Aşırı soğuk, kar ve buz sürüşü çok tehlikeli hale sokabilir. Normal bir zamanda karşılaştığınız bir sorun önemli bir olumsuzluğa yol açmazken, kar ve kış şartlarında durum değişmektedir.



Aracınızı Kışa Hazırlayın:
Aracınızın bakımını düzenli olarak yapmalısınız. Özellikle kışın aracınıza aşağıdaki işlemleri düzenli olarak yapmanızı öneriyoruz.

Yıkama: Eğer ağır hava koşulları ve kar nedeniyle caddelerde tuz ve tuzlu su atıldıysa aracınızı olabildiğince erken yıkamalısınız. Çok fazla tuz atılan durumlarda, aracınızı en az hafta da bir kes altı da dahil olarak yıkamalısınız.


Cila:
Cila temizliğinde en iyi koruyucu etki için cilalı temizlik ve buna uygun kaplama önerilir. Pürüzsüz ve korunaklı bir yüzey, tuzdan, tuzlu sudan ve kirden daha az etkilenir. Karı temizlemek için ise asla çok sert bir kürek kullanmayın. Yumuşak bir el küreği daha uygun olur. Donmuş karın ve sarkıtların temizliği kaportada ve cilalarda zorlu çiziklere yol açabilir.

Camlar: Camların içeriden ve dışarıdan düzenli olarak temizlenmesi iyi görüş sağlayacaktır. Buz sıyrıkları camların yüzeyinde zarara neden olur ve görüşü azaltır. Bu buzları kazımadan eriterek temizlemek gerekir. Don durumunda cam silecekleri mutlaka yukarı kaldırıp bu pozisyonda bırakılmalıdır. Cam silecekleri, camın üzerinde donar ve camlar ve sileceklerin kauçukları zarar görür. Bunun sonucunda silecekler işlevini tam olarak yerine getiremezler. Silecekler, buzlardan tamamen temizlendikten sonra çalıştırılmalıdır. Aksi taktirde hem cam hem de kauçuk ciddi şekilde zarar görecektir.



Silecekler:
Aracınızın bakımını yaparken, cam sileceklerine de özen gösterin. Donmayı ve gözenekleşmeyi talk pudrasından yapılan özel bir çubukla ya da don yağı ile engellemek mümkündür. Uygulamadan önce, kauçuk çubuk mutlaka kuru olmalıdır. Tüm kapı ve pencereler eşit olarak temizlenmelidir. Sileceklerin çalıştığından emin olunuz. Aşınmış ve sertleşmiş sileceklerinizi değiştiriniz. Bulabilirseniz buzlanmaya karşı gelebilmek için kış silecekleri ile değiştiriniz. Cam sileceği sıvısı deposunu doldurunuz ve sileceklerle far yıkayıcınızı kısa bir süre yıkama modunda çalıştırınız ve tesisatın sıvı ile dolmasını sağlayınız. Yeterli miktarda cam silecek suyu stoklayınız. Aracınızda mutlaka bir buz kazıyıcı taşıyınız.


Aracın İçi:
Araçtaki paspaslar, özellikle kauçuk paspaslar kurumaları için dışarı çıkarılmalıdır. Bu yoğun nem oluşumunu engeller ve pencerelerin buhar olmasını önler. Mutlaka yoğun nem oluşumunu engellemelisiniz. Islak giysiler, şemsiyeler ve benzerleri araçtan olabildiğince çabuk çıkarılmalıdır.



Lastik Bakımı:
Aracınızın lastiklerinin bakımını ve kontrolünü düzenli olarak yaptırınız. Kendiniz de arada bir gözle incelemeli lastiklerin durumu kontrol edilmelidir. Lastik temizliği de buna dahildir. Bütün hasar ve çatlaklar sadece lastikler temizse saptanabilir. Lastiklerinizin dişlerinin durumunu da kontrol ediniz. Eski lastikleriniz ile kışa girmeyiniz. Aşınmış lastiklerin kışın kullanılması olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kar - Kış lastiklerinizi belirtilen zamanlarda değiştiriniz. Yedek lastiğinizi kontrol ederek iyi durumda olduğundan emin olunuz. Lastiklerinizin basıncını (soğuk havada) kontrol ediniz.


Motor Performansı:
Normalde çok iyi çalışmayan bir motor, kötü hava koşullarında çok daha zor çalışacaktır veya çalışmayacaktır. Motorun zor ilk hareketi, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri var ise iyi bir servise ayarlatınız. Hava, yakıt, PCV, vb.filtreleri katalogda belirtilen sürelerde (tozlu koşullarda daha kısa sürelerde) değiştiriniz.



Yakıt:
Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, deponuza ayda bir sefer bir şişe buz önleyici katkı ekleyiniz. Yakıt deponuzu yarıdan fazla dolu tutunuz.Dolu tutulan yakıt deposu, deposu borularının donmasını önleyecektir.

(2. Bölüm Yağ, Soğutma Sistemi, Ateşleme Sistemi, Isıtıcı/Defroster, Akü, Lambalar, Egzoz Sistemi, Fren Sistemi, Gövde Bakımı) 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tiroit için hangi doktora gidilir? Tiroit belirtileri nedir? Tiroit nedir?

Tiroit için randevu nasıl alınır? Tiroit için nereden randevu alınır?

Tiroit ilacının yan etkileri nelerdir? Yeni tiroid ilacının yan etkileri. Tiroit ilacı yasaklandı! Levothyrox yasaklandı!